Je bekijkt nu Eerste competitiedag: Belgen domineren hoofdklasse
Mai-Li, Jelle en Nthan in hun nieuwe clubshirts.

Eerste competitiedag: Belgen domineren hoofdklasse

Inleiding

Het was afgelopen zondag een miezerige, grijze Hollandse Herfstdag: perfect weer om eens binnen een stevige pot showdown te spelen. En wat dat betreft troffen we het, want het was de eerste dag van de Nederlandse showdowncompetitie, seizoen 24-25. Deze zondag mocht de hoofdklasse aantreden om eens een paar balletjes te slaan.

Aanwezig waren: Gijs, Jelle, Mai-Li en Nathan. Dennis, het Kanon uit Heino, was er ook, want: pas gepromoveerd uit de tweede klasse, maar hij speelt vanaf dit seizoen voor zijn moederclub BRAVO, en dus niet meer voor Cannonballs. Verder waren Mike en Marjoke aanwezig als supporters, was Marrit er als coach en was Alwin naar Amsterdam afgereisd om te fluiten.

Voor onze Belgische spelers, Jelle, Mai-Li en Nathan hadden we nog een presentje meegenomen, want de clubshirts die we voor ze hadden besteld, waren geleverd! Voortaan kunnen zij dus ook aantreden in het zwarte shirt van Cannonballs (inclusief Belgische vlag op de mouw!).

Mai-Li

Onze Mai-Li werd vorig seizoen met veel overmacht kampioen in de eerste klasse en dat succes was ze vastberaden om in de hoofdklasse te gaan herhalen. Ondertussen doet ze het internationaal ook niet echt verkeerd, want ze staat twaalfde op de wereldranglijst! Maar Mai-Li had het wel zwaar in haar eerste partij tegen Stefan van Loenen, de verliezend finalist van het Cannonballstoernooi 2024. In de eerste set ging Mai-Li nog voortvarend van start en ze won die met 11-5, maar hierna kwam Stefan meer in de wedstrijd en de tweede set werd een uitputtingsslag die Stefan uiteindelijk wist te winnen met 13-16. Er moest dus een beslissende derde set aan te pas komen, en ook deze werd een kraker. Gelukkig voor onze Mai-Li wist ze die naar zich toe te trekken en ze won met 13-11. Daarna was het de beurt aan Dennis. Het kanon uit Heino begon nog wat onwennig aan zijn hoofdklassedebuut en hij moest zijn meerdere erkennen in Mai-Li, ze won met 11-3 en 12-1. Daarna had Mai-Li tijd om rustig te gaan lunchen, want haar volgende tegenstander was Helma, en zij had zich afgemeld. Mai-Li won uiteraard wel bij verstek met 11-0 en 11-0. Hierna volgde een zware tegenstander, want Mai-Li trof meervoudig competitiewinnaar en Nederlands kampioen Twan Kruis. Maar Mai-Lis internationale ervaring betaalde zich uit in deze wedstrijd want ze is voor niemand bang. In de eerste set kwam Twan gelijk met 4-0 aan de leiding door meteen twee aces te slaan. Mai-Li haalde figuurlijk haar schouders op en speelde gewoon haar spel. Ze wist de stand al snel gelijk te trekken en ze kwam enkele minuten later voor te staan met 8-6. Deze voorsprong gaf ze niet meer uit handen en ze won de set met 12-8. In de tweede set ging het redelijk gelijk op, maar aan Twans spel was te zien dat hij zenuwachtig begon te worden. Misschien realiseerde hij zich dat hij deze wedstrijd wel eens zou kunnen gaan verliezen? Bij 7-8 maakte Mai-Li echter een heel ongelukkig eigen doelpunt, en al het publiek in de zaal ging er al vanuit dat er een derde set zou gaan komen. Maar daar was onze Mai-Li het niet zo mee eens en met een doelpunt van haar en een verdedigingsfout van Twan was het weer gelijk: 10-10. Er volgde nog een korte rally, maar voor Twan was het niet meer te redden, want Mai-Li scoorde en pakte daarmee de set en de wedstrijd. Eindstand: 12-9 en 12-10. Hierna volgde Marko Molenaar. Marko speelde solide, maar kon toch Mai-Li niet bijbenen. Ze won met 12-7 en 11-8. Tot slot mocht Mai-Li nog spelen tegen Stefan Heuker, maar ook deze had zich af moeten melden en Mai-Li won wederom bij verstek. Met deze zeer goede eerste dag staat Mai-Li met zes punten uit zes wedstrijden op de tweede plaats in de tussenstand.

Jelle

Onze Jelle moest vorig jaar wegens een blessure de laatste competitiedag verstek laten gaan en eindigde daardoor op de achtste plaats. Wat best netjes is als je een hele dag moet missen! Jelle had dus wat goed te maken en hij ging er gelijk lekker in door van Marko te winnen met 11-4 en 11-5. Hierna Trof Jelle onze Nathan: een Vlaams onderonsje dus. Nathan is een van de beste spelers van België, en van Nederland, dus makkelijk ging het sowieso niet worden voor Jelle. Maar hij begon lekker en won set 1 met 11-6. Hierna was de koek op voor Jelle want in sets 2 en 3 had hij weinig in te brengen en Nathan won die met respectievelijk 2-11 en 4-11. Jelle wilde nog de schuld geven aan het nieuwe Cannonballs-shirtje dat hij droeg, maar Nathan had hetzelfde shirt aan. Helaas Jelle! Hierna trof Jelle Marthe de Kruif, deze wedstrijd eindigde in 11-5 en 11-6. De volgende tegenstander was Achmad Martosoewondo. Tegen deze taaie Rotterdammer had Jelle het niet zo makkelijk want na de eerste set gewonnen te hebben, kwam hij in de tweede set met 4-10 achter. Uiteindelijk wist hij die set gewoon nog te winnen met 12-10. Tot slot had Jelle ook nog een onderonsje met Helma op het programma staan, maar zij was zoals gezegd niet aanwezig. Met vijf punten uit zes wedstrijden staat Jelle momenteel op de vijfde plaats in de hoofdklasse.

Nathan

Voor het Beest uit België begon de dag lekker makkelijk want hij trof Stefan Heuker in zijn eerste partij. Dat leverde natuurlijk een winst bij verstek op. Daarna was er voor hem gelijk een van de moeilijkste partijen van het seizoen want Twan wachtte. Het leek mooi te gaan voor Nathan, want hij won de eerste set met 11-6. Maar Twan blijft Twan en vooral zijn services waren deze dag messcherp en dodelijk. Twan vocht zich terug in de wedstrijd en won de volgende twee sets (en daarmee de wedstrijd) met 10-12 en 5-11. Hierna trof Nathan Jelle, het verslag daarvan staat hierboven. Vervolgens mocht Nathan het opnemen tegen Achmad en dat ging lekker voor Nathan, hij won met: 11-5 en 11-5. Het volgende slachtoffer was ikzelf. Maar het werd geen walk-over voor Nathan. In mijn beste partij van de dag ging het gelijk op. De rally’s waren lang en er werd weinig gescoord. Uiteindelijk won Nathan met 11-7 en 12-8. Maar als twee sets samen een half uur duren, weet je wel wat voor partij het geweest is. Tot slot trof Nathan nog Dennis: het Beest uit België versus het Kanon uit Heino. Helaas voor Dennis was Nathan nog een maatje te groot en hij moest de wedstrijd prijsgeven. Eindstand: 12-4 en 11-5 voor Nathan. Nathan is nog ongeslagen en staat met zes punten op plaats 3 in de tussenstand.

Gijs

Tot slot was ik zelf ook nog aanwezig om de nodige balletjes te slaan. Ik voelde me een beetje grieperig en ik had er niet veel fiducie in, maar het ging nog alleraardigst. In mijn eerste wedstrijd trof ik Jeroen Tulp. Vorig jaar wist ik nog in een slepende 3-setter van hem te winnen, maar dat lukte dit jaar niet. Jeroen won met 9-12 en 0-11. Daarna trof ik Kevin Fidecius. Ik had me lekker warm kunnen spelen tegen Jeroen en tegen Kevin ging het dan ook prima. Ik won met 12-7 en 11-7. Vervolgens moest ik het opnemen tegen Marthe. Haar tactische spel was me wat te veel en ik verloor met 6-11 en 7-11. Daarna wachtte Dennis. Ik begon lekker en won de eerste set vrij snel met 11-3. Maar blijkbaar had ik wat te vroeg gejuicht, want in de tweede set liet ik mijn aandacht wat verslappen n Dennis won met 8-11. Dat was wel een wake-up call voor mij en ik zette alles op alles in de derde set. Dat betaalde zich uit want ik won die met 11-2. Hierna trof ik Nathan, dat staat hierboven al. Tot slot trof ik nog Arash Hatamy. Tegen deze oudgediende van BRAVO ging het aanvankelijk erg lekker want ik won de eerste set met 11-4. Maar daarna was de tank wel aardig leeg bij mij. Misschien had ik al teveel gegeven in de wedstrijd tegen Nathan? Misschien is het de leeftijd? Hoe dan ook, in de tweede set was ik niet scherp genoeg meer en die verloor ik uiteindelijk met 10-12. De derde set was al niet veel beter, die ging met 3-11 verloren. Met twee punten uit zes wedstrijden sta ik nu elfde in de tussenstand.

Conclusie

Het spits is eraf voor de hoofdklassespelers. Onze Vlaamse spelers hebben het allemaal fantastisch gedaan en staan alle drie voorgesorteerd op een podiumplaats. Ikzelf ben met twee punten ook niet ontevreden. In januari mogen we weer naar Amsterdam afreizen voor dag twee van het seizoen. Eens kijken of we dan weer wat potten kunnen breken.