Eerste dag landelijke competitie: Dennis en Mai-Li op stoom

Foto van Dennis in actie aan de showdowntafel tijdens een wedstrijd.

Veel Cannonballs naar Amsterdam

Eergister, zondag 8 oktober, was de eerste wedstrijddag van het nieuwe seizoen van de Nederlandse showdowncompetitie. Spelers uit de eerste en tweede klasse mochten het spits afbijten en de volgende Cannonballs mochten aan de bak: Dennis, Selima, Mai-Li, Kris, Iris en Yvonne. Verder waren Alwin en Gideon als scheidsrechters aanwezig en maakten Marrit, Jelle en Gijs de equipe als coaches compleet.

Ouderwets goede competitie in nieuw jasje

Afgelopen zomer heeft Gehandicaptensport Nederland, de sportbond waar showdown onder valt, een nieuwe organisatiecommissie aangesteld om alles rond de showdowncompetitie te regelen. Deze nieuwe commissie is voortvarend van start gegaan en heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd en een aantal veranderingen van de vorige commissie teruggedraaid. Zo wordt er door de nieuwe commissie een stuk beter gecommuniceerd. Zijn verouderde coronamaatregelen afgeschaft: eindelijk weer publiek bij wedstrijden!! En werken we nu in de competitie ook met een vast speelschema en met Tournify. Al met al waren de Cannonballs aangenaam verrast met al deze verbeteringen en we zijn erg blij dat Gehandicaptensport Nederland echt luistert naar de kritiek en de wensen van de showdownspelers. Van de Cannonballs krijgt de nieuwe commissie een hele grote pluim en we kijken nu al uit naar de volgende competitiedag.

Tweede klasse

Selima

In de tweede klasse mocht Selima het in haar eerste wedstrijd opnemen tegen Gunther Bos. Tegen deze oudgediende had ze het lastig en ze verloor met 1-12, 3-12. Daarna mocht ze aantreden tegen Tessa de Heus. En hoewel ze die wedstrijd ook verloor, zat ze er wel een stuk beter in: 9-11, 9-11. Haar volgende tegenstander was Anne Keizer, en de stijgende lijn zette zich voort, want hoewel ze ook deze wedstrijd niet naar zich toe wist te trekken, won ze wel een set. De uitslag tegen Anne: 6-11, 11-9, 3-11. Verder moest ze nog een pot spelen tegen onze eigen Mike, maar omdat hij er wegens omstandigheden niet bij kon zijn, won Selima deze wedstrijd bij verstek met 11-0, 11-0. Selima staat in de tussentijdse ranglijst nu met 1 punt op de dertiende plaats.

Dennis

Dat onze Dennis er lekker in zat, werd al gelijk bij de eerste wedstrijd duidelijk. Hij won makkelijk van Claudia Kaijen met 11-4, 12-7. Maar dat was slechts een warming-up, want in zijn volgende wedstrijd walste hij met 12-0, 12-0 over Pito Davis heen. Daarna mocht Dennis even duimendraaien, want ook hij moest tegen Mike. Dat leverde hem natuurlijk wel een winst bij verstek op van twee keer 11-0. Tot slot moest Dennis nog aantreden tegen Anne Keizer, maar ook zij had weinig in te brengen tegen het kanon uit Heino. Dennis won van haar met 11-5, 11-7. Hiermee staat Dennis eerste in de voorlopige ranglijst met 4 punten en een indrukwekkend doelsaldo van +68.

Eerste klasse

Mai-Li

Dat de Belgische Mai-Li een geduchte tegenstander aan de showdowntafel is, bewees ze vorig jaar al door iedereen uit de tweede klasse weg te vagen en glansrijk kampioen te worden. Dat smaakte naar meer en ze besloot haar opmars in de eerste klasse voort te zetten. En Mai-Li ging gelijk vliegend uit de startblokken door met 11-4, 11-2 te winnen van Jim Moertabat. Daarna mocht ze aantreden tegen Max den Enting, die vorig seizoen nog in de hoofdklasse speelde, maar Mai-Li was niet onder de indruk en zette hem aan de kant met 12-0 en 12-7. Haar volgende slachtoffer was Patrick Schuurmans. Met 12-0 en 12-5 was Mai-Li ook voor hem een maatje te groot. Tot slot was er nog een Vlaams onderonsje tegen Kris Denolf. Dit was tevens de enige tegenstander die tegen Mai-Li op matchpoint wist te komen. Want hoewel Mai-Li de eerste set won met 11-3, knokte Kris zich in de tweede set terug tot 9-9. Maar Mai-Li liet zich niet gek maken en maakte het koelbloedig af: 11-9. Met deze imposante reeks overwinningen staat ze in de tussentijdse ranking op plaats 1 in de eerste klasse.

Yvonne

Voor Yvonne begon de dag wat gehaast. Samen met Iris en Gijs kwam ze met de trein uit het noorden naar Amsterdam. Maar vanwege geplande werkzaamheden konden ze pas een kwartier voor de eerste wedstrijd aanwezig zijn. Gelukkig moest ze gelijk tegen Iris spelen, dus ze kon niet later komen dan haar tegenstander. Gehaast en zonder een eerste bakje koffie gingen de dames dus naar hun eerste wedstrijd. In de eerste set kon Yvonne nog goed meekomen met het geweld van Iris, die set ging met 8-11 naar Iris. Maar in de tweede set was Yvonne het een beetje kwijt en ze verloor die met 0-12. Daarna mocht ze het opnemen tegen Arash Hatami, ook een voormalige hoofdklasser. Ze had niet veel in te brengen tegen deze ervaren speler en ze verloor helaas met 1-11 en 4-12. Vervolgens mocht ze het opnemen tegen Karin Pellis. En hoewel het een erg gezellige boel was, verloor ze wel de wedstrijd met 5-11, 8-12. Tot slot had Yvonne nog een wedstrijd tegen Evelyn van den Berg. Maar ook deze wist ze niet naar zich toe te trekken en ze verloor met 2-12, 4-11. Yvonne staat met 0 punten nu op plaats 17.

Kris

Kris is onze tweede Belgische speler in de eerste klasse en ook hij mocht zondag in Amsterdam aantreden voor vier wedstrijden. In zijn eerste wedstrijd tegen Patrick Schuurmans moest hij nog een beetje warm worden, maar hij won uiteindelijk wel: 11-4, 10-12, 11-5. Ook Evelyn van den Berg bleek een taaie tegenstander, maar onze Kris was taaier en won met: 12-2, 6-12, 14-12. En omdat Kris zo graag showdown speelt, maakte hij er in zijn wedstrijd tegen Inge Dix ook nog maar een driesetter van. Hij won wel met: 9-11, 12-4, 12-3. Tot slot mocht hij nog een potje spelen tegen Mai-Li, het verslag van die wedstrijd staat hierboven . Kris heeft 3 punten gehaald en staat daarmee op plaats 7 in de ranglijst.

Iris

En last but not least mocht ook Iris het zwart van de Cannonballs aantrekken om haar vier wedstrijden te spelen. In haar eerste wedstrijd won ze van Yvonne (verslag hierboven). Vervolgens had ze een zware tegenstander: Helma van der Boom, de huidige Nederlands kampioen bij de Dames. Deze laatste ging er gelijk vol in, en Iris stond in de eerste set al snel tegen een achterstand van 3-10 aan te kijken. Maar met typische Friese koppigheid bleef ze vechten en ze wist de stand uiteindelijk terug naar 10-10 te brengen. Maar Helma toonde haar jarenlange ervaring en bleef koel onder de druk en ze scoorde de winnende treffer. Daarmee haalde ze de eerste set met 10-12 naar zich toe. Ook de tweede set was erg spannend en beide dames kwamen op matchpoint: 9-9. Helaas voor Iris scoorde ook in deze set haar tegenstander de beslissende goal. Iris verloor dus met 10-12 en 9-11, maar tegen de Nederlands kampioen is dit zeker geen uitslag om je voor te schamen! Vervolgens trof Iris Yannick te Pest. In deze wedstrijd speelde ze bij vlagen heel goed en bij vlagen ietsje minder. Ze verloor uiteindelijk met 10-12, 12-0 en 8-11. Tot slot moest ze nog tegen de, tot dan toe, ongeslagen Mark Noorlander. Maar ongeslagen was Mark niet lang meer, want Iris had al haar venijn voor de laatste wedstrijd bewaard en ze versloeg Mark met 12-9 en 11-2. Met twee gewonnen wedstrijden heeft Iris 2 punten en staat ze achtste in het voorlopige klassement.

Op naar huis

Na een wedstrijddag die strak georganiseerd was en die, geheel volgens schema, om 16.30 uur afgelopen was, gingen de Cannonballs weer huiswaarts. We kunnen terugkijken op een heel gezellige en sportieve dag. Bij deze nogmaals dank aan de organisatie!

PS. alle wedstrijden en uitslagen zijn terug te vinden op de website van Tournify.